Chefkok Thomas van Venrooij (27), werkt sinds september 2023 bij Restaurant Clemens. Wie is Thomas, wat is zijn passie en wat vindt hij belangrijk? Lees het hier!

Jong begonnen

Toen ik 15 was begon ik met een bijbaantje in de afwas. Hier ontstond gelijk mijn liefde voor het vak. Tijdens de koksopleiding kwam ik er verder achter dat het horeca leven voor mij bestemd was.

Mijn culinaire avontuur begon als leerling bij Kasteel Heeswijk, gevolgd door een jaar bij Het Sentiment in Heeswijk Dinther. Na een culinaire jaar in Oisterwijk bij sec belandde ik bij toenmalig sterrenrestaurant Oonivoo, waar mijn passie voor vernieuwing ontvlamde en ik niet alleen mijn opleiding gespecialiseerd kok afrondde, maar ook bleef werken. Door elke jaar een andere stage bedrijf te kiezen heb ik gezien hoe veelzijdig de horeca kan zijn. En heb ik mijn talent als kok en zanger kunnen ontwikkelen, niet altijd even gewaardeerd door mijn collega’s.

Met de smaak van ervaring in mijn achterzak werd ik chef-kok bij het Gereghthof in Vught. Drie jaar later, op zoek naar nieuwe kruiden, vond ik mijn weg naar Clemens. Waar ik vol enthousiasme aan een nieuwe uitdaging ben begonnen.

Herfst, een prachtig seizoen

De voldoening van mooie seizoensgebonden gerechten bedenken en serveren sprak mij heel erg aan. De herfst is voor mij dan ook niet compleet zonder de veelzijdige pompoen. Of het nu gaat om een simpele geroosterde pompoensoep, een snelle pompoenpuree of een smaakvolle toevoeging aan mijn salades, deze groente voegt een vleugje gezelligheid toe aan de keuken.

Wat ik erg leuk vind, is klassieke gerechten in een nieuw jasje steken. Mijn kookstijl is een mix van klassiek Frans met invloeden van over de hele wereld. Daarnaast vind ik duurzaamheid belangrijk. Ik probeer verspilling te voorkomen door producten slim meerdere keren op de kaart terug te laten komen.

Plezier proef je terug

Het beste deel van mijn werk is het samen met mijn collega’s bedenken van nieuwe gerechten. Ik ben dan ook erg blij dat we meteen in september aan de gang zijn gegaan met nieuwe gerechten bedenken en proef koken met het hele keukenteam. Dit heeft geleid tot een prachtig resultaat; een nieuwe dinerkaart, wildkaart én lunchkaart waar we met het hele team aan hebben gewerkt.

Voor mij is het belangrijkste dat we het samen, als team, naar ons zin hebben. Dat plezier proeven de gasten uiteindelijk terug.

“Voor mij is het belangrijkste dat we het samen, als team, naar ons zin hebben. Dat plezier proeven de gasten uiteindelijk terug”

Thomas, Chefkok Restaurant Clemens